Melk is bijzonder

In melk zitten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten zijn belangrijk voor de groei, de stofwisseling en de energiebehoefte. Calcium is goed voor de tanden en botten. Calcium en vitamine D zijn voor de mens lastig uit andere voedingsmiddelen te halen. Melk staat als essentieel voedingsmiddel in de ‘Schijf van Vijf’. Melk en melkproducten zijn in onze voeding de voornaamste bronnen van calcium en vitamine B2. Met twee á drie glazen melk per dag krijg je ongeveer twee derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium binnen.
De eiwitten in melk worden vanwege hun goede eigenschappen gebruikt in onder andere baby-, sport- en dieetvoeding.

In de fabriek wordt de melk verhit tot 72 graden, hierdoor blijft de melk langer goed. Dit heet ‘pasteuriseren’. Daarna wordt het vet uit de melk gehaald en wordt de melk verpakt.

Naast gekoelde melk worden veel producten gemaakt van zuivel; karnemelk, chocolademelk, yoghurt, vla, kaas, boter, slagroom, toetjes, roomijs, milkshakes, koekjes en pudding. Melkpoeder wordt ook als bindmiddel in soep gebruikt en als draagstof voor medicijnen. De voedingsstof ‘lactose’ is een melksuiker en wordt gebruikt voor frisdranken als ‘Rivella’ en ‘Taksi’. Melk is bijzonder!